fbpx

Thessaloniki Beer Festival – интервю с George Alexakis

Thessaloniki Beer Festival 2019, 29.08 – 01.09, Солун, TIF HELEXPO

Здравей, George! Моля, разкажи ни малко повече за себе си.

Казвам се George Alexakis, собственик съм на The Hoppy Pub. Съорганизатор съм на Thessaloniki Beer Festival и организирам събития, свързани с бира. Партньор и съсобственик съм във F* Flamingo Brewing. Роден съм в Солун и обичам града – има нещо магическо в неговия характер и в настроението, което създава. Винаги съм обичал бира и съм се опитвал да пия толкова марки, колкото успея да открия в Гърция. В продължение на повече от 50 години тук живяхме в гадния монопол на Heineken и не беше лесно да се намерят много истински бири.

Всичко се промени, когато посетих Белгия и опитах първия си American IPA от мой добър приятел – Xristos Mixos. Тогава започна моето удивително пътуване в бирения свят, което май никога няма да свърши.

Като спомена The Hoppy Pub, кога и защо реши да отвориш пъб?

Преди години имах бирен бар – IPAnema Beer Bar, на 25 км от Солун. Това продължи 10 години, между 2004-та и 2014-та. Това беше първото място в Гърция, където се сервираше крафт бира. Но наличието на добра селекция крафт бири и многото хора, които желаеха да посетят мястото, което беше „по средата на нищото“ и до което се пътуваше дълго, наложиха промяна. И реших да се преместя в центъра на Солун. Така хората по-лесно щяха да ни намират и да споделяме любовта си към крафт бирата. Така през февруари 2014-та се появи The Hoppy Pub.

А кога и как реши да организираш крафт бира фестивал в Солун? Кой още участва?

С началото на The Hoppy Pub, намиращ се близо до запазената марка на града – „Бялата кула“, започнахме да изграждаме общество от почитателите на бира, и да ги образоваме. По онова време бяхме единственият пъб, който сервираше крафт бира в града, и единственото място, където не се пуши. Също бяхме единственото място на самообслужване и единственото, предлагащо само бира. Лесно се разбира, че хората, посещаващи The Hoppy Pub, са почитатели на бирата и нищо по-малко от това. Най-трудното нещо беше (и още е) да запознаем хората в Гърция с качествената бира. Докато посещавах стотици фестивали в други страни, реших, че е крайно време и че има голяма необходимост да има такъв фестивал и в Солун…

Чрез The Hoppy Pub организирахме два фестивала в града – Oktobeer Thess и Christmass Hops. Те се оказаха доста успешни и чрез тях осъзнахме, че солунци са жадни за качествена бира. Тогава се запознах с моите партньори в Thessaloniki Beer Festival – творческия екип на SoulFood Thessaloniki. Те тъкмо организираха първия Street Food Festival, на който участвах с The Hoppy Pub, сервирайки бирите на пивоварна Septem. Беше огромен успех – повече от 30 хил. души посетиха това вкусно събитие. Така пътищата ни се пресякоха и решихме да обединим сили за организирането на първия Thessaloniki Beer Festival… За да дадем на гърците и съседните народи едно огромно бирено изживяване…

Thessaloniki Street Food Festival

Как се организира такова голямо събитие?

Организирането на събитие като Thessaloniki Beer Festival е малко стресиращ и болезнен процес. Ние сме шест млади човека (с изключение на мен, хехе, аз съм на 42, така че не толкова млад) от SoulFood Thessaloniki и The Hoppy Pub, които в продължение на почти пет месеца всяка година отдаваме всичко от себе си, така че фестивалът да се превърне в истинско събитие и посетителите да си прекарат страхотно. Имаме също партньори и още хора, които работят за нас и ни помагат – графични дизайнери, електротехници, водопроводчици, музиканти, звукови и светлинни дизайнери, адвокати, както и много доброволци, които да работят за успеха на събитието. Голямо благодаря на всички тези хора, защото без тях не бихме успели.

Посетих Солун за първото издание на фестивала. Беше страхотно – много добри бири и пивоварни, чудесна храна, много хора. Кое беше най-голямото предизвикателство тогава при организацията на фестивала?

Да, помня, разбира се. Първото издание беше чутовен успех, който не очаквахме. Дойдоха повече от 50 хил. посетители. Откритото пространство на кметството изглеждаше малко за толкова много хора. Имахме 26 пивоварни (крафт и комерсиални) и 14 щанда с вкусна храна. Истински голямо предизвикателство беше да убедим пивоварните да участват в такова събитие, понеже много от тях нямаха идея за бирен фестивал. Бяха свикнали с изложбени събития, които не са много изгодни и доходни за тях. Събитието беше страхотно вълнуващо и успешно и всяка година броят на пивоварните, които желаят да участват, се увеличава.

Thessaloniki Beer Festival, първо издание, 2017 г.

За второто издание променихте мястото на фестивала. Какво представлява новият терен?

Имахме нужда от повече пространство. Така решихме да наемем открито пространство в TIF HELEXPO в центъра на Солун, за да бъде достъпно по много начини за всички хора. Организирахме го отново със свободен вход, но това пък означаваше, че трябваше да заложим на повече участници, за да успеем да покрием разходите, които бяха нараснали четири пъти. Мястото беше тройно по-голямо, с повече мощност на ел. захранване, вода, повече тоалетни, разбира се, и по-голяма сигурност за посетителите. Също TIF HELEXPO е неразделна част от историята на града – там всяка година се провежда международна експозиция, която се посещава от хиляди хора от много градове и държави и която се провежда вече повече от 80 години и се е превърнала в запазена марка на града.

Thessaloniki Beer Festival, второ издание, 2018 г.

Колко хора посетиха първите две издания на фестивала?

Първият фестивал беше два дни и прие над 50 хил. посетители. Второто издание продължи три дни, като посетителите бяха повече от 80 хил.

Тази година ще бъде третото издание (29 август – 1 септември). Какво да очакваме?

След организирането на два предишни фестивала, видяхме едно-друго, добихме опит и мисля, че тази година ще сме свидетели на най-доброто издание до момента. За първи път ще има такса вход – по 3 евро на ден или 10 евро за всичките четири дни. Всеки ден ще има известни групи, свирещи на живо. Така че бюджетът изисква входна такса. Фестивалът ще бъде четири дни, като всеки ден събитието ще започва в 18:00 и ще продължава до 24:00 ч. Ще има по-малко опции за храна, осем щанда с вкусна храна в различна зона за храна, така че 90% от мястото ще бъде посветено на пивоварни и бира… Поправихме някои грешки от миналогодишното издание и очакваме да бъде невероятно тази година, със страхотни бири и усмихващи се хора…

Колко посетители очаквате?

Входните билети тази година са залог, който отново трябва да спечелим. Билетите са за да направим Thessaloniki Beer Festival по-качествено събитие. Да бъдат нашите посетители по-удовлетворени – с повече пространство, по-хубави бири, по-качествена храна и разбира се, грандиозни изпълнения на живо. За четирите дни очакваме повече от 40 хил. посетители.

Колко пивоварни и бири ще бъдат представени?

Тази година ще има 40 пивоварни (крафт микропивоварни и големи комерсиални). Повече от 200 вида наливна бири!

Как стои въпросът с храната, музиката и концертите?

Вкусна храна в зона за храна със седящи места и осем различни щанда с бургери, хот дог, сладки, деликатеси, които ще помогнат гладните посетители да комбинират перфектно техните бири с храна.

Тази година ще има концерти на живо и се очаква да бъдат невероятни. Пълната програма е:

29/08 Pavlos Pavlidis & B Movies
30/08 Max the Sax
31/08 Koza Mostra
01/09 Locomondo

Какви са цените на фестивалните билети?

Дневен билет за 3 евро или билет за четирите дни за 10 евро .

Как успявате да го организирате на такава ниска цена?

Политиката ни е, на първо място, хората да бъдат доволни, не организираме събитие, за да забогатеем. Ръководим се от любовта си към града и, лично аз, от любовта към добрата бира. Да, имаме печалба, но ви уверявам, че тя не е висока, че да плати пет месеца тежка работа и стрес като за огромно събитие, каквото е Thessaloniki Beer Festival. Покриваме голяма част от разходите чрез таксата за участие и някои спонсори, но както можете да си представите, в крафт бирата те не са много. Затова тази година имаме нужда от входна такса, за да покрием бюджета. Затова цената на билетите е толкова ниска. Надяваме се хората да го оценят. Да, винаги ще има хора, които искат всичко в света безплатно – съжаляваме, но не е възможно… За останалите посетители, които разбират нуждите на събитие като това, обещаваме, че ще правим най-доброто за тях, за да имат страхотно бирено изживяване.

Как се развива крафт бирената сцена в Гърция? Колко независими пивоварни има към момента?

Аз съм на гръцката сцена за крафт бира от нейния ден първи и мога да кажа, че днес виждам добро бъдеще за нея. В момента работят около 50 гръцки микропивоварни (включително и такива, произвеждащи чужда продукция) и през последните две години можем да видим някои много качествени бири в почти всеки стил. Виждам светло бъдеще, ако положим усилие за бирите. На първо място, имам предвид всички да се грижат качеството да е високо, а съхранението и транспортът да са в „студена верига“. Крафт бирата не е евтин продукт и трябва да се грижим за това, в какъв вид се предлага. Да няма пивоварни без хладилен склад, като същото важи и за дистрибуторите – те трябва да имат и хладилни камиони. И накрая, пъбовете трябва да поддържат линиите за наливна бира чисти и да имат хладилни стаи за бирите. Това е задължително, ако обичаме бирата и искаме крафт бирената индустрия да се разраства, а не да остане временна мода. Няма смисъл някой да плаща за инфектирана бира – така той просто бързо ще се върне към неговите комерсиални бири (и то с право), пастьоризирани и евтини.

Сигурен съм, че фестивалът тази година ще бъде страхотен! Встрани от него, кои крафт бира места в Солун би препоръчал?

Тъй като съм публично лице на The Hoppy Pub, единственият независим крафт бира пъб в цяла Гърция, не ми е лесно да говоря за други места. Има много бирени барове с крафт бира опции в техните селекции, но аз съм напълно против тактиката в един и същи бирен пъб да има крафт бира и същевременно, за да се заложи на сигурното, да има и комерсиални бири – с бонусите, които дават. Това е малко иронично. В моя град мога да препоръчам някои места, тъй като техните собственици вършат добра работа – обичат бира и имат страст за това, които правят. Beer Fabrica и Arhegono са две от тях. Повече предложения могат да се намерят в Untappd и RateBeer, от информацията там човек сам би могъл да реши дали да ги посети. Не искам да звуча лошо, но начинът, по който се сервира бирата, е най-важното нещо за мен. С това не правя компромиси.

А добри места за храна?

За бургери със сигурност трябва да се посети Tarantino. За ресторанти – има удивителни опции: Mezen Salonica – морска храна, месни предложения и страхотни ципуро и узо. Място храм.

Maitir & Margarita е малко, поразително бистро.

Haroupi е приказен ресторант с критска кухня и много награди.

Градът предлага много, много варианти за хубава храна… Потърсете малко и ще се изненадате…

Близки пивоварни за посещаване?

Пивоварни наблизо са ALI, SKNIPA (Солун) и Siris (Серес).

Нещо друго, което искаш да споделиш?

Обичайте бирата, обичайте независимостта на бирата. Достатъчно ядохме едни и същи гадости (McDonalds, Pizza Hut и под.), достатъчно носихме едни и същи дрехи (Bershka, Pull & Bear, H&M, и т.н.), достатъчно са ни едни и същи мебели (IKEA, и т.н.) – нека поне имаме чиста, занаятчийска, независима бира – нека пием и се усмихваме. Подкрепете местния семеен бизнес, локалните пивоварни и пъбове. Бирата е начин на живот, тя е усмивка, любов, пътувания и повод да забравим стреса на ежедневието. Обичайте я, както заслужава.

Много благодаря за това интервю! Нямам търпение да посетя Солун и, надявам се, и фестивала и да пием по бира-две с теб! Наздраве! 🙂

Много благодаря, Емил! За мен е чест да говоря на тема бира. Също е чест всеки ден да сервирам на стотици приятели хубава независима бира. Ще се видим в Солун или София, приятелю. Наздраве на всички мои пиво-братя в България. Нямам търпение да ви видя.

UP THE HOPS!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.