fbpx

Интервю с Jaagup Rooso от естонската крафт пивоварна Tanker Brewery

Разкажи ни повече за себе си? (Каква е историята ти? Каква е ролята ти в Tanker Brewery?)

Моето пътешествие из света на крафт бирата започна през 2013, когато отворих един ресторант в стария град в Талин с няколко приятели. Единият от тях имаше контакти в света на крафт бирата, та решихме да имаме 12 крана за наливна бира и 200 различни бутилирани крафт бири в нашия ресторант. Така се зарибих и повече нямаше път назад. След ресторантьорството работих и в крафт бирарията Uba ja Humal и отворих техен филиал на остров Сааремаа. След това станах мениджър на продажбите в Tanker, и сега съм експорт мениджър.

Разкажи ни повече за Tanker Brewery.

Tanker Brewery стартира с три домашни пивовари, които имаха общата нужда да произвеждат по-големи количества висококачествена бира, която да предлагат на други хора. Ryan и Jaanis се срещнаха в гаража на Jaanis, за да варят бира заедно. Тогава количествата бяха малки, но пък те имаха много приятели, затова бързо се разчу, че правят хубава бира. Така те започнаха да мислят как да започнат да произвеждат повече с оборудването, с което разполагаха.

През 2014 на събитието за домашни пивовари в Талин се запознаха с Ants. Той вече беше създал Tanker като бранд, който той използваше като „пътуваща“ пивоварна (gypsy brewery). Така тримата бързо откриха общата цел да отворят съвместна пивоварна, и започнаха да търсят пространство и оборудване. Но това отне известно време: поръчването на оборудване и получаването на разрешение за акцизен склад се проточи, докато не отвориха врати през април 2015.

До 2018 количествата нараснаха толкова много, че Tanker трябваше да се разшири, а нашата фабрика във Вайда беше твърде малка. Намерихме ново пространство в Юри, на около 20 км от предишната ни локация и по-близо до Талин, където имаме напълно автоматизирана и чисто нова система от Kaspar Schulz, 440HL ферментиращ капацитет на месец и поточна линия за консервиране от Cask. Запазихме старата фабрика, където съхраняваме бири, които се нуждаят от повече време, като фландърски червен ейл или бири, които отлежават в бъчви.

Ако трябва да обобщиш годините от създаването на пивоварната, какво би казал?

Беше интересно, сложно и предизвикателно пътешествие от варенето на бира в гараж до установяването на истинска чисто нова пивоварна.

Какви са бъдещите планове?

През последните години нашето производство е около 1300HL, но целта ни е да нараснем до 5000HL. Докато нещата продължават да се развиват гладко в местния пазар, ние планираме да разширим нашия износ към всички европейски страни, както и към Азия.

Как върви крафт бира сцената в Естония?

В момента в Естония има грубо 40 различни производители, като Põhjala и Tanker са най-големите. Крафт бира пазарът в Естония нараства всяка година, като в момента представлява около 3% от целия местен пазар. Имаме много помещения с наливна бира и барове, които предлагат само крафт бира, и много ресторанти, които също са започнали да предпочитат да сервират само крафт бири, както местни, така и чуждестранни.

Първият път, в който опитах бири на Tanker беше на Borefts After Festival в Kaapse в Ротердам през 2017. Много харесах бирите Hallucination и Sauna Session. Разкажи ни повече за бирите на Tanker.

Производството на крафт бира е един непрекъснат процес на изпробване на иновативни методи и тестване на различни идеи. Най-популярната бира на Tanker първоначално беше просто едно изпробване на нови вкусове. Искахме да комбинираме аромати от сауна с бира, като добавим и брезови листа при пречистването (lautering). Резултатът беше бира, която има вкус на сауна. Също така използвахме различни билки, плодове и подправки. Бира, която е правена в бъчви, е също много популярна сред бирените фенове. Винаги получават челните места във всички видове класации. Hallucination е друга крайност, в която използвахме 25гр хмел на литър. Обикновено ейловете, които са с горна ферментация, са по-охмелени. Ние искахме да направим лагер с долна фермантация. В момента Hallucination е сред първите 50 бири в света според Ratebeer.

Също така Tanker е първата пивоварна в Естония, която започна да произвежда кисели ейлове. Нашия фландърски червен ейл „Ketser“ е сварен с домашна мая от Tankers, и от варенето до бутилирането са необходими около 6 месеца.

Кой отговаря за дизайна на бирените етикети?

За визуалната ни репрезентация бяха отговорни Kontuur Leo Burnett, но Maria Kivilaakso, добра приятелка на нашия главен пивовар, стои зад последните ни дизайни.

Чудесно е, че имаме вносни бири на Tanker тук. Как стана това?

Всъщност е забавна история. През февруари отидох до Италия, за да намеря вносител там. Вместо това срещнах Ростислав Бакалов, който е начело на българска компания, наречена 100 Бири (100 Beers). Бързо се сприятелихме и осъзнахме, че бирите на Tanker ще вървят добре в България. След като Росислав дойде до Естония и посети фабриката ни, той направи първата поръчка, и до сега бири на Tanker се предлагат в цяла България.

Страхотно е, че Tanker участваха на фестивала 1st Plenary Council of Independent Breweries в София, България. За първи път ли беше в България тогава?

За мен това беше първото ми посещение в България. Беше голяма чест да бъда поканен на първия български фестивал за крафт бира.

Какви са впечатленията ти от България и крафт бирената сцена тук?

Тъй като вече знаех, че Ростислав внася и Mikkeller, и Põhjala, не бях изненадан, че фестивалът имаше толкова висока посещаемост, въпреки че беше първият. Информираността на клиентите беше много висока – питаха за различните видове хмел и процеси, използвани при производството на конкретна бира. Също така имах страхотната възможност да опитам различни бири и качеството им беше много високо. Крафт бира секцията в България определено се разраства, и все повече и повече хора ще намерят своя път към висококачествените напитки.

Имаше афтър парти във Vitamin B. Как беше?

Бях изненадан, че на такова събитие, което се провежда в неделя вечер, имаше толкова много посетители. Лесно се забелязваше, че хората оценяват хубавата бира. Бях щастлив и да видя, че хората много харесаха нашите бири.

Би ли препоръчал някакви крафт бира места в Естония?

View this post on Instagram

Yes, it's beer o'clock! #beerkraftmanship #itsabeer

A post shared by Tanker Brewery (@tankerbrewery) on

Определено препоръчвам да посетите нашата фабрика в Юри, където имаме и наливни бири и магазин. Магазинът Uba ja Humal разполага със страхотна селекция и се намира на много удобно място, близо до центъра на града. Също и магазинът Sip в района Telliskivi в Талин е добра опция. Откъм места с наливни бири и барове бих препоръчал Uba ja Humal, Põhjala tap room, Brewdog, Põrgu и Pudel Bar. Ситуирани са около и в центъра на града, така че, когато посетите Талин, лесно ще ги намерите. Дори може да ги посетите всички в един ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.