fbpx

Румънската крафт пивоварна Bereta TM – интервю с Adrian Biebel

Bereta TM е малка румънска крафт пивоварна. През 2016та година двама приятели и домашни пивовари, Adrian Biebel и Silviu Burta слагат началото на марката като варят първите си бири в пивоварната на Ground Zero в Букурещ, Румъния. Така стават първите в Румъния пивовари, използващи чуждо оборудване, а от средата на 2018та година имат свое собствено в пивоварната си в близост до красивото градче Тимишоара. По повод откриването ѝ организират Timisoara Craft Beer Festival съвместно с Bibliotheka, местен пъб и магазин за бира. През октомври 2019та заедно с Hop Hooligans организират първото издание на Haze Fest и събират известни чуждестранни и местни пивоварни. През годините са направили редица интересни колаборации с пивоварни като Wicked Barrel, Hop Hooligans, Бял Щърк и други.

Момчетата от Bereta TM правят модерни и определено добри бири. Част от тях вече се предлагат в България, но със сигурност си заслужава човек да се разходи до Тимишоара, за да посети пивоварната и дегустационната.

Имах удоволствието да се запозная с Adrian на първото издание на Bucharest Craft Beer Festival 2016, а на 1st Plenary Council of Independent Breweries на 5 Октомври в София се видяхме отново. Следва кратко интервю с него.

Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си. Каква е твоята история? Какъв е твоят предишен опит?

Така, така, така. Трудно е да започна отнякъде, защото изглежда като да се опитвам да си спомня различен живот. Роден съм и отраснал в Тимишоара, Румъния в едно наистина готино и нормално семейство. Израснах, заобиколен от музика, поради която причина на 14 бях част от първата си банда, подобен на ню-метъл/пост-пънк типа музика, казвахме му хардкор.

По отношение на бира, винаги съм имал желание да я харесвам, но не се получаваше, докато не попаднах на Augustiner Weiss и Helles. После се запалих по крафт бира с De Molen Amarillo и Parabola на Firestone Walker. Имах огромен късмет да се сдобия с бутилка от 2012 г. Тази част беше споделена с моят колега и съосновател на Bereta TM, Silviu.

Каква е твоята роля в пивоварната?

Варя бира, управлявам производството, комуникация, маркетинг, продажби и някои други леки задачки.

Кога и как започна с крафт бира и пивоварство?

Мисля, че беше около 2012 г. Започнах с алтернативни, но лесно достъпни бири, след това споделяне на бутилки и после специализиране. Това сложи първата ни варка бира на котлона. Около 40 бутилки хубав светъл ейл.

Кога и как решихте да направите пивоварна?

След около 2 години домашно пивоварство, наистина искахме да достигнем по-широка и многобройна публика. Бяхме първите пивовари в Румъния, които използват мощности на други пивоварни. Искаме да благодарим на Ground Zero, че приеха да варим наши бири при тях.

Разкажи ни повече за пивоварната.

Пивоварната ни е базирана близо до Тимишоара. Тя е малка, с обем на варка 800л и 4 ферментатора. Опитваме се да я разширим с още 7 и линия за кенчета. Надяваме се това да се случи скоро.

Bereta TM стартира като проект с варене в други пивоварни. Сега разполагате със собствено оборудване. Колко лесно е да се създаде пивоварна в Румъния? Кое беше най-голямото предизвикателство?

Както със всеки друг бизнес на Балканите, бюрокрацията е сериозна. Това и непознатото в правно отношение са най-големият ни враг.

Кажи ни повече за бирите на Bereta TM.

Обичаме да варим модерни сесийни бири. От време на време залитаме по големи и плътни бири като Имперски Стаут и подобни. Нашият фокус е върху разумното дозиране на хмел, на принципа „колкото повече, толкова по-добре“.

Кой отговаря за дизайна на етикетите?

Това е работа на Sorin, имаме щастието да работи с нас, той е от първите хора в сегашната Bereta.

Bereta TM е съорганизатор на Haze Fest в Тимишоара. Разкажи ни повече за това. Кога и как решихте да го организирате? Колко пивоварни и бири бяха представени на първото му издание (18-19.10.2019)? Как беше?

Пиша под въздействието на Haze фестивала, който приключи преди няколко часа. Имаше 25 пивоварни, 16 от които чуждестранни. Около 85 бири бяха представени на място, плюс 16 още на tap-takeover в Bereta Taproom & Bottleshop.

Идеята се загнезди в главите ни, нашите и на Hop Hooligans, някъде през 2017та. Тази идея беше много напред спрямо времето си тогава. Не се е променило много оттогава. Надяваме се, че хората ще се съсредоточат върху по-осъзнатото и разумно консумиране в бъдеще.

Как се развива крафт бирената сцена в Румъния?

Бавно. Мисля, че нещата ще продължат да се разрастват. Бавно.

Чудесно е, че Bereta TM се присъедини към крафт бира фестивала 1st Plenary Council of Independent Breweries в София, България. За първи път ли сте в България?

Да. За първи път сме тук и много бихме искали да поздравим Бял Щърк по този повод. Благодаря, че ни поканиха!

Cristian от Hop Hooligans и Silviu от Bereta TM на крафт бира фестивал в София, 05 Октомври 2019

Какви са впечатленията ти от страната и крафт бирената сцена?

Не мога да преценя за такъв кратък престой. Пих няколко хубави бири… така че всичко е добре.

Нещо друго, което искаш да споделиш?

Искам да споделя, че нашите бири стигнаха до България, това е от съществено значение за нас. Надявам се всички да им се наслаждават толкова, колкото и ние.

Някои от бирите на Bereta TM могат да бъдат намерени вече и в България.

Благодаря много за това интервю! Нямам търпение да посетя Тимишоара, пивоварната и дегустационната! Наздраве!

Благодаря и моля, заповядай! Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.