fbpx

Бирената 2021

Бирите на 2021

Впечатления за бирената 2021-ва година на някои от бирените ценители и хората пишещи и говорещи за бира. Вижте кои са отличилите се бири и пивоварни за 2021-ва.

Инициатива на Свилен от Bforbeer.

Beer2beer.org

 • Schwarzwald
 • Harmonica
 • In Hell I’ll Be In Good Company – 2021
 • Blue Kali
 • Reunion

Людмил Фотев – „Beer Language“

В последните години не мога да се вместя в категоричността на класацията. Има процеси, които заслужават не по-малко внимание от субективните ми оценки. Защото сравнително обективни са само слепите дегустации на световните конкурси, където също обсъждаме финалистите и медалистите поне с няколко колеги от съдийската маса. Затова си позволявам да изтъкна няколко тенденции, според мен, положителни. Някои от тях затвърждават родната бира на заслужено полагащото се място на световната сцена.

Кризата обедини истинските крафтъри в една, надяваме се, не еднократна инициатива (I Am Amazing). Съжалявам, че бирите не стигнаха и до европейските ми колеги, които изявиха желание да бъдат представени, вкл. и на прояви като Барселона биър фестивал. Но това ми даде възможност да се съсредоточа върху локалните съставки и рецепти. С цялото ми уважение към модерни и традиционни стилове, дори перфектното им изпълнение, каквото вече имаме и тук, няма особени шансове без авторска интерпретация. Не само у нас, след 36 финални  NEIPA и двайсетина плодови като под индиго, дори и на състезание като Брюксел биър челиндж може да доскучае. Именно ученето през грешките може да даде на някои втори или трети опити на някоя пивоварна да я доведе до търсения успех. Без значение размера. След една незапомняща се колаборация („Шуменско Авторско“), следващата с шеф („Шуменско червено“) бе на неочаквано, поне за мен ниво спрямо останалите продукти на легендарната в миналото фабрика. Преките им конкуренти („Каменица“) заложиха на експериментите в по-тесен кръг („Пивоварница“), но с широкоскроен майстор (Иван Карагьозов) и наскоро една от първите им локални интерпретации на ключов немски стил бе оценен пред погледа ми, след запознаване на аудиторията със самите подправки. Мога само да цитирам първите две спонтанни: „неочаквано добър баланс“, „неочакван приятен обрат в традиционния вкус“.

Браво, Фрик&С, браво Ванка!

Убеден съм, че подобно ще е отношението към „Щ+Щ“, забавена от логистични центрове извън нашия контрол. Което позволи приятно да изненада IPA с нехарактерни цвят и добавки („Heart beet“ на „Хилс“). Очакваната от мнозина сладост изненада с отсъствието си и развитието в бутилка от 750 млн бе неочаквано добро и за мен, въпреки първоначалния скепсис след дегустация от ферментатор. Но най-запомнящо се ще остане второто издание на споменатата от мен миналата година вино бира („Weinbeere“), елексир или както искате я наричайте. Съвместната ферментация е подлъгала дори и колегите, открили ябълка и мед (всъщност, резултатът може да напомни за нормандска или астурийска сидра) и за мен това е бутилката за коледно-новогодишен старт на вечерта, вкл. за канапета с фуа гра или дори хайвер, ако не желаете да си притъпите небцето с традиционната му полска или руска спиртна напитка.

От останалите локални съставки, отново отличен за Стойчо и фамилия („Ромбус“) с родопските и розовите нотки.

И, както Свилен наскоро писа, с развитието на бирения туризъм, който заедно с неотменната доза снобария е сред актуалните световни тенденции. Успех на смелите и смелост на успелите!

Филип Анастасиу – „Beer snob“

Пожела да пропусне тазгодишно участие, тъй като служебни ангажименти го възпрепятстват да поддържа редовно блога си.

Емил Иванов – „Craft beer journal“

„Считам, че погледът ми върху новите бългаски крафт бири през изминалата година не е бил толкова пълен, колкото бих желал, за да участвам в класацията“.

Радослав Пенчев – „In Hops we trust“

„Pie Strings Theory“ by Sofia Electric Brewing – Помните ли дъвките „Шок“? Ако не ги помните просто си отворете едно кенче от този чуден киселяк. Интензивен лимон в плътно тяло, прекрасно омекотен от добавената лактоза. Страхотна! По мое мнение една от най-добрите кисели бири правени някога в България.

Black Apricot Porter by Kazan Artisan – интересен, нестандартен и много сполучлив портър.

Щ + Щ By Rhombus & Beer Bastards – Много бири с чай се направиха през годините на родната крафт сцена, но тази според мен е най-добрата.

„This is for me“ & „KANAAL 9 year Anniversary DIPA“ by Sofia Electric Brewing  – Две безкомпромисни хмелени бомби на световно ниво.

„Hot Smoke And Heavy Blues“ by Metalhead Brewery – сладко, пушено и люто в перфектна амалгама, една от най-добрите люти бири излизали на българската крафт сцена.

„Bulgarian Craft Beer Crew“

 • „Medium Asmat“ – Blek Pine
 • „Petite Astronaut“ – „Sofia Electric Brewing“ 
 • „Gelato: Blue velvet“ – „Beer Bastards/Funky Fluid“
 • „Hypertension“ – „Казан Артизан“
 • Предложеният от Balkan Beer Bash: „Smack my fruit“ на „Cohones“; „Dr. Schnabel“ на „Ромбус“; „Pineapple  wonders“

Николай Дочев („Бирена религия“) 

Пожела също да не участва, заради липсата на достатъчно информация за всички нови бири, която да му позволи широкообхватна преценка

Иво Николов – „От Бира/ До Бира“

Коледа е на прага ни, а Новата година дояжда календара на старата. Година, която ни ограничи от към свобода, но пък беше по-благосклонна от към бирени фестивали и събития. Появиха се още нови пивоварни, джипси брювъри, нови бирени точки. Доста творческа и градивна година, според мен, за българската бира въпреки трудностите, а от моя гледна точка за най продуктивна пивоварна мога да посоча „Sofia Electric Brewing“. Стана по-честа практиката за малки варки (кегирани) с обилни количества хмел. Жалкото при този подход е че не винаги имаш достъп до подобни бири ако не си от столицата. Ето и моите пет бири отсяти от това което успях да опитам през 2021 година:

 • „Sofia Electric Brewing“ – „Bulgarian Breakfast“
 • „Meltum“ – „Home Brew Star“ / „Green Stereotype“
 • „COHONES“ – „Smack My Fruit Up“
 • „Blek Pine“ – „Medium Asmat“
 • „Beer Bastards“ / „Rhombus“ – „Щ+Щ“

Надявам се, че през новата 2022 ще имаме щастието да се върнем към онова бирено безгрижие с приятелите по барове и фестивали, което ни отне епидемията.

„Craft Beer Bulgaria“

През 2021 година качеството и разнообразието на бирите се подобри значително. Щастливи сме, че въпреки трудностите, сцената се развива. Харесахме много бири през годината и ни беше трудно да изберем само 5 от тях. Все пак нашата селекция е следната:

 • „Rhombus Craft brewery“ – „The Gambit Stout“
 • „Мелтум“ – DIPA 8.5% (бирата, която презентираха на „Balkan Beer Bash“)
 • „Beer Bastards & Nova Runda“ – „Balkan Can“, vol.2
 • „Jagerhof“/“Nosferatu“- „Yes Baby Strawberry milkshake IPA“
 • „Metalhead“ – „Violent Hopsification“

Свилен Кириловски – Bforbeer 

 • „Мая“ – „Ромбус“
 • Vegas DDH DIPA – „Казан Артизан“
 • Strawberry Milkshake IPA – „Казан Артизан“
 • Heart Beet – „Hills“
 • This is for Me  – „Sofia Electric Brewing“

Извън петицата, но също заслужаващи споменаване – на проведените големи бирени фестове тази година много добро впечатление оставиха „Smack My Fruit Up“ (Imperial Pastry Sour) на „Кохонес“ и „Asmat“ (Triple Hazy NEIPA) на „Блек Пайн“ – по време на Balkan Beer Bash. А на феста на „Метълхед“ в Бургас чудесните домакини извадиха страхотен свеж NEIPA – Violent Hopsification, който по-късно се появи и в бутилки.

Друга тенденция – новите и подобрени варки на вече познати бири – не бива да бъдат пропускани „In Hell I’ll Be In Good Company“, „Щ+Щ“, „Overflow „, „Night’s Blood“, „Balkan Can“, vol.2, променената и вкарана в кен „Дами канят“, „Гамбит“ и „Gelato Blue Velvet“, евоюлирала до Double.

Непременно си струва да се отбележи и кампания „I Am Amazing“, която не само даде 10 нови и интересни бири от различни крафт пивоварни, но и бе обърната в помощ на специализираните заведения и магазините, които имаха тежки месеци в началото на 2021 г. заради отлива на клиенти, породен от локдауна и останалите мерки, свързани с пандемията от COVID-19. А също така и инициативата „Home Brew Star“ на „Мелтум“, която за втори път даде шанс на отличени бири на домашни пивовари да бъдат сварени в крафт пивоварна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.