fbpx

Бирената 2020

Бирената 2020

Впечатления за бирената 2020-та година на някои от бирените ценители и хората пишещи и говорещи за бира. Вижте кои са отличилите се бири и пивоварни за 2020-та, както и акценти от развитието на крафт бирената сцена и култура.

Инициатива на Свилен от Bforbeer.

Beer2beer.org

„In Hell I’ll Be In Good Company“, „Komar IPA“, „No Use For A Cooler Name – Skapto“, „Double Rauch“, „Голем Пустиняк“

Людмил Фотев – Beer Language

И тази година малко разсъждения около бирените върхове у нас. Първо, как бирата ни помогна през кризата и доколко успяхме и ние да и помогнем. Няма да забравя на сутринта след карантинирането ми как Боби и Митко от „Блек пайн“ пребориха снега и страха, и поръчаният кашон „Епимено“ и стаут бе пред вратата ми. Пристрастно, за консистентност и отстояване на заявеното качество в годините на класацията, отново го класирам.

„Ромбус“ и „Гларус“, независимо от физическото разстояние, бяха до софийската си публика не виртуално, като любимите ни артисти, а с бирата наша насъщна. Да, класацията е за корони, но да държиш ежедневно качество за ежедневна консумация е, лично за мен, изключително важно постижение, при това на нормални цени цени. Шорт сериите на „Гларус“ и „черните етикети“ на Габи са другите ми номинации. За съжаление мейджърите отстъпиха от ланшните заявки. Да, и на тях не е лесно, но съответните им групи в южноевропейски винени пазари продължават с отлични колаборации, като сесийната ипа на „Мау-Сан Мигел“ с „Фаундърс“ на цена под евро на кен. Така че, който иска-може и освен Ванката Карагьозов и изобретенията му в „Пивоварницата“ (бялата с чубрица), останалите големи са голямо чао.

Дебют-ред на „Рокет“.

И без угризения, №1, лично за мен – „Вайнбере“ или по-точно амброзията на „Хилс“.

На здраве да ни е!

Филип Анастасиу – Beer snob

Ето че отново идва онова време от годината. В духа на самокритиката ще кажа, че ако трябва да избера петте най-добри статии от блога си за 2020, може и да не намеря достатъчно претенденти, но това не ми пречи да коментирам работата на другите. Нали така правят снобите все пак.

Със задължителната уговорка, че „Биреният сноб“ не е блог за ревюта и има доста нови бири, които не съм опитал, ето го моят Топ 5 за 2020 година.

„Kazan Artizan“ и „Haters Brewing“ – „Cocodile NEIPA“. За втора поредна година най-добрата бира за мен излиза от „Kazan Artizan“. И не е само заради магията на малките варки, които правят бирата трудна за намиране. „Cocodile NEIPA“ е изключително майсторски направена бира в един популярен и много коментиран стил. Поздравления за пивоварите за смелата бира. Те вече обещаха нова варка, но за мен по-интересният въпрос е, ще излезе ли „Haters Brewing“ от домашното пивоварство?

„Sofia Electric Brewing“ и „Beer Bastards“ – „In Hell I’ll Be In Good Company“. „Sofia Electric Brewing“ излязоха тази година на пазара и вече направиха няколко бири, които ще се запомнят. До последния момент бях заделил това място за „Kisel“, но след излизането на „In Hell I’ll Be In Good Company“ всички съмнения отпаднаха. Имперски стаут в най-добрите традиции на течните десерти. При това сварен в центъра на София. Добри времена за бирените сноби.

„Айляк“ – „Double Dry Hopped Sabro Mosaic Citra East Coast Pale Ale“. „Айляк“ отдавна е една от най-разпознаваемите марки в бранша и колкото и да се опитва Жоро да обърква клиентите си с такива имена, от първата глътка се усеща почеркът на „Айляк“ – свежа, пивка и ароматна. Бира, която мога да пия всеки ден – точно това, от което има нужда биреният пазар, когато на човек му дойде малко повече от бира с гуава и моркови.

„Cohones“ – „Holy St. Out“. Опитах този стаут в началото на годината, но ако е излязъл в края на миналата, мисля, че все още мога да го включа в класацията. Едно от нещата, които дълги години липсваха на крафт бирената сцена в България, беше качествен стаут, който да е наличен редовно на пазара, а не под формата на някаква лимитирана варка. В последно време се появиха силни претенденти, но най-силният за мен е „Holy St. Out“. Изключително плътна, вкусна и ароматна бира. Много висока класа от „Cohones“.

„Britos“ – „Black Brew“. Не изключвам някои хора да приемат включването на тази бира като провокация, но няма нищо такова. Обикновено в такива класации попадат само крафт пивоварни, а има една сива зона някъде между малките крафт пивоварни и големите индустриални бири, където по света често се крият едни бири, които са достатъчно качествени и в същото време достатъчно достъпни за масовите потребители. Те имат огромна роля за това да помогнат на масовия потребител да направи крачката към по-качественото пиво. В България в тази ниша все по-удобно се настаняват „Бритос“, които от години изваждат интересни бири. В края на тази година представиха две нови бири, като кехлибареният лагер с рози не ме спечели, но черният лагер „Black Brew“ има всичко необходимо да задоволи и най-капризния сноб, а е в стил и ценови диапазон, който го прави много достъпен и за масовия потребител.

Въпреки че 2020 няма да остане в историята като любима година, за крафт бирата в България тя беше добра. Сегментът се разширява и назрява моментът, в който потребителите ще трябва да се научат да отсяват добрата от посредствената бира. Добрата новина е, че има какво да отсяват – 2020 донесе много качествени бири. Наздраве и да идва вече новата година! Тази не сме я поръчвали.

Емил Иванов – Craft Beer Journal

Определено не успях да опитам всички български бири, появили се през 2020-та година, затова ще споделя впечатления за годината, събитията и малко по-общо за бирите.

Стартирането на „Sofia Electric Brewing“ за мен беше най-вълнуващото събитие на годината. Пивоварна с добро оборудване и най-важното – пивовар със солиден професионален опит. За няколко месеца направиха доста добри бири, за щастие не само модерните (пре)охмелени, но за разнообразие и кисел ейл, лагер, стаут.

След най-вълнуващото, споделям и най-тъжното – отмяната на „Balkan Beer Bash“ заради обстановката в страната, а и в Европа и цял свят. Дано скоро времената са по-добри и да имаме добър фестивал за крафт бира на родна земя!

За съжаление, „Bar Diagonal“, емблематично за Варна място затвори врати. От „Averi Beers“ споменаха за нещо ново и различно… Дано се случи!

Някои от по-старите български крафт пивоварни вдигнаха осезаемо качеството. Тук идва ред да спомена „Мелтум“, „Cohones“ и „Metalhead“, разбира се и да ги похваля! Похвално е също, че „Мелтум“ организираха конкурс насочен към домашни пивовари с цел да сварят спечелилата рецепта.

„Kazan Artizan“, освен разнообразието от охмелени бири, пуснаха един Vienna Lager, който не успях да опитам, но сваряването на този стил и предлагането му е похвално. Бистришката пивоварна отвори симпатична дегустационна (Tap Local) в центъра на София.

В „Диво Пиво“ има раздвижване. Започнаха да експериментират повече и да предлагат бири извън постоянното портфолио. Подозирам, че Alex Martinez de Almeida, който започна работа като пивовар при тях има пръст в това. Той от своя страна обяви стартирането на собствена марка – „Sudaka“.

„Бял Щърк“ организираха успешно второ издание на Plenary Council of Independent Breweries. Беше много добро събитие.

Опитах добри нови бири на „Pelta Brewing“. В Пловдив отвори тяхна дегустационна – Hopium, разбира се с разнообразие и от други предлагащи се бири. Така под тепетата има по-голям избор на крафт бира и места.

„Beer Bastards“ действат много активно с нови бири и колаборации с различни пивоварни. Това е интересен модел и ми се иска да виждам повече колаборации между пивоварни или пивоварни и различни хора или около идеи, концепции.

„Hills“ пуснаха Double Rauch – бира която много ми хареса. Бирата им с гроздова мъст има нова рецепта, но все още не съм я опитал.

В София наскоро стартира още една пивоварна – „Sofia Brew“. Много ме радва откриването на повече физически пивоварни, въпреки всички трудности и неблагоприятната година.

В края на годината се появиха няколко имперски стаута, по един от „Мелтум“, „Cohones“, „Sofia Electric Brewing“ в колаборация с „Beer Bastards“, „Трима и Двама“, които изглеждат обещаващи.

Не на последно място искам да отбележа, че някои от родните пивоварни и марки се справят много добре с маркетинг и изграждане на бранд. Пример за това са „Cohones“, „Hills“, както и „Beer Bastards“.

И през 2020-та се наблюдаваше и продължава да се наблюдава прекомерно залитане по модерните и тенденциозни вече поредна година “hoppy-hazy-crazy-trendy-shit” бири, което става леко банално.

Ако трябва да акцентирам на няколко бири от малка част, които съм опитал:

„Sofia Electric Brewing“ – „Kisel“
„Meltum“ – DDH IPA
„Cohones“ – Serial Chiller
„Hills“ – „Double Rauch“
„Pelta Brewing“ – „Bassline“

За 2021-ва си пожелавам да бъде по-благоприятна, да има повече събития, по-добри бири и по-голямо стилово разнообразие, повече зрялост, повече осъзнатост и отношение. И разбира се, да сме живи и здрави! Весели Празници! Наздраве!

Радослав Пенчев – In Hops we trust

Тази година бе много интересна въпреки усложнения живот като цяло. Излязоха много нови бири, отвориха се нови пивоварни, а много от съществуващите показаха голям напредък.

Ето ги и моите 5 макар,че беше доста трудно да се огранича до само 5, та добавих и един експанжън.

„Ace of Haze“ от „Kazan Artizan“ – варка след варка, неизменно качествена ИПА. 9/10

„Lazy IPA“ от „Meltum“ – толкова вкус в толкова малък алкохолен процент. Бирата на лятото! 8/10

„Hopy Lips“ от „Pelta“ – една страхотна и много добре балансирана тропическа ИПА! 8.5/10

„Take Me Somewhere Twice“ от „White Stock“ и „Horizont Brewing“ – нещо като фреш от хмел и маракуя. Смела, вкусна и различна. 8.5/10

„GRAVITY“ от „Sofia Electric Brewing“ – смел и авангарден пейл ейл. Доста добър избор за дебютна бира. 8.5/10

Не на последно място – голямото стаут нашествие на Декември 2020 г. Това бе толкова грандиозно събитие,че заслужава собствена категория в която да отбележа своето впечатление от УМОПОМРАЧИТЕЛНИТЕ предложения на „Cohones“, „Meltum“ & „Sofia Electric Brewing“!

„Black to the bones“ от „Cohones“ – по мое мнение първият добър бърбън стаут по нашите ширини. 8.5/10

„Oak Aged Grape Juiced Imperial Stout Infused With Peruvian Cacao Nibs“ от „Meltum“ – докато го каже човек и бирата се стоплила! Различен, интересен, вкусово комплексен и добре направен. 9/10

„In Hell He’ll be in Good Company“ от „Sofia Electric Brewing“/“Beer Bastards” – един перфектен куки стаут. 9/10

Три различни стаута за три различни вкусови предпочитания, но всеки един от тях засужава само адмирации.

Bulgarian Craft Beer Crew

„Cohones“ – „Black to the bones“
Стаутът на „Кохонес“ изненада със стил, баланс и естествен бърбън профил, бонус точки за ку-клукс-клан външен вид 🙂

„Казан Артизан“/“Haters Brewing“ – „Cocodile NEIPA“
Силна колаборация, адмирации за „Казан Артизан“, разбира се и за „Хейтърс Брюинг“ – най-добрата версия на NEIPA за годината.

„Beer Bastards“/“Mead Scientist“ – „Braggot Bastards“
Този Брагот беше жесток! Не, всъщност беше Жесток!

„Pelta Brewing“ – „Hoppy Lips“
„Хопи липс“, уж непретенциозно, в началото на есента влезе на пазара, а за месец стана любима с баланса и свежестта си, и добрия подбор на хмелове.

„Metalhead“/“Hop Hooligans“ – „Night’s blood“
Не сме забравили това, че тази бира излезе от миналогодишната класация, гласуваме именно за нея! Има защо.

Малко и градивна критика с намигване отново. Няколко номинации за „Златната Малинка“: „Sofia Electric Brewing“ с техния фалстарт, „Бял Щърк“ сварен в „Ломско пиво“, лютото недоразумение на „Кохонес 10/10“ и „Густо Майна 2.0“.

Николай Дочев – Бирена религия

Пожела да не участва, но с обещанието, че ще се включи отново в края на 2021 г., живи и здрави да сме.

Иво Николов – От Бира/ До Бира

Каквото и да кажа за 2020 година, всеки ще има да добави по нещо. И макар да затрудни голяма част от бирения бранш имаше и доста добри моменти. Нови пивоварни, нови брандове, много нови точки пропагандиращи крафт бирената култура. Е, бяхме орязани от мащабните бирени събития които се планираха през 2020 година в България, но да се надяваме, че предстоящата година ще ни даде възможност да наваксаме. Ето и моите пет бири излезли през тази година, които ме впечатлиха.

„Dunav Craft Brewery“ / collab. with „Sknipa“ – „Ister Imperial Stout“
„Sofia Electric Brewing“ – „Overflow“ NEIPA
„Meltum“ – DDH DIPA
„Sofia Electric Brewing“/ colllab. with „Beer Bastards“ – „In Hell I’ll Be In Good Company Imperial Stout“
„Cohones Brewery“ – „Black To The Bones Bourbon Oak Aged Imperial Milk Stout“

И като финал: „Подпомагайте местните си пивоварни, бирени барове и бирени магазини!“

Craft Beer Bulgaria

„Hazy Disco Burgas“ DDH Double IPA 7.2% – „Beer Bastards“/“Browar Pinta“
Един от най-добрите IPA, според нас. Изключително силно охмелена с добре балансиран вкус и плътно тяло. Палитрата от различни хмелове (Galaxy, Idaho-7, Sultana, Enigma) и използваната мая (London Ale 3) създават една забележителна комплексност и многопластовост на вкусове, и аромати. При всяко опитване се усеща различен вкус и аромат, които те провокират. „Hazy Disco Burgas“ е една от най-високо оценените бири, които „Pinta“ са правили в колаборация.

„In Hell I’ll be in good company Imperial Pastry Stout“ 12% – „Sofia Electric brewing“/“Beer Bastards“
Една вълнуваща колаборация, която изпревари с няколко дни цяла поредица от премиери на прекрасни тъмни бири. Бира създадена след брутална 20 часова варка, стремяща се към максимално възможно плато. Мед, италиански бисквити, мусковадо захар, лешници…
Крайният резултат е една изключително плътна, дори лепкава, катранено непрогледна течност с божествена кафява пяна и интензивни аромати на какао, бисквити, лешници, карамел, черен шоколад. Вкусът е многопластов, започващ от сладка атака, преминаваща в интензивна горчивина а някъде отзад се загатва лека соленост. Бира, която има нужда да поседи няколко месеца, за да разгърне целия си потенциал. За съжаление, вече е изчерпана.

„Hakuna Matata“ IPA 3% – „Ромбус“ (варката от Август месец)
Една прекрасна за злоупотреба в големи количества бира. През август месец Стойчо пусна една варка, която се различаваше от стандартната и направи силно впечатление. Допълнително използваната лактоза и сухото охмеляване с Citra, Sabro и Amarillo правят бирата изключително свежа и създават усещане за плътност при този нисък алкохол. Надяваме се лятото да я пием отново.

„Ace of hazy“ NEIPA/“Kazan Artizan“
Много добра бира, която за съжаление рядко може да се опита извън София. Последно я опитахме през октомври в „Tap local“. Свежа, добре охмелена с прекрасен мътно златист цвят и бяла пяна. Аромати на тропически плодове, манго и цитруси. Много приятна NEIPA, която трябва да се пие прясна и по-възможност на място.

„Hoppy lips“: NEIPA сухо охмелена с Azacca, Vic Secret & Sabro. 6% – „Pelta Brewing“
От „Pelta“ продължиха и през 2020 г. да правят интересни и различни бири. Този NEIPA се открои най-много за нас. Хмелът тук изобщо не е пестен, интензивен аромат и вкус на ананас, манго и най-вече кокос от използвания хмел Сабро. Този хмел предизвика голям интерес в последните години особено при New England IPA стила, като в тази бира е използван перфектно.

Свилен Кириловски – Bforbeer

„Weinbeere“ – „Hills“
„Cocodile NEIPA“ – „Kazan Artizan“/“Haters Brewing“
„White Stout Jamaican Rum Barrel Aged“ – „Бял щърк“/“Feher Nyul“
„In Hell I’ll Be In Good Company Imperial Stout“ – „Sofia Electric Brewing“/“Beer Bastards“
„Black to the bones“ – „Cohones“

Бих се съгласил с всички участващи, че тази година бе много трудно да се отсеят петте най-впечатляващи бири. Нивото се вдигна много… Затова предпочетох да посоча пет бири, които наистина са различни и ще се помнят с години, според мен.
Тук бих добавил и една… не точно бира – брагота „Braggot Bastards“. Браво на „Beer Bastards“ за смелостта, въображението и постигнатия резултат в колаборация с „Mad Scientist“!

Не мога да пропусна да спомена страхотния старт на „Sofia Electric Brewing“, израстването на „Мелтум“, на „Metalhead“, „Cohones“, а и повишаването на качеството в „Пивоварна 359“ с техния „Бял щърк“. Високото ниво, което поддържаше „Kazan Artizan“, съчетано с отварянето на Tap Local. Трудният старт на „Hopium Taproom” в Пловдив. Героичните (без преувеличение) усилия на „Ромбус“ да достигнат до повече хора с доставките си по време на двата локдауна – достойно за голямо уважение. А също и почти немислимото провеждане на „Plenary Council of Independent Breweries“, благодарение на „Бял щърк“, в годината на COVID-19.

Опасявам се, че ще пропусна някои, но нека да няма засегнати – в кошмарната за бизнеса 2020 г. всички бяха герои!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.