fbpx

Бирите на 2019–та

По инициатива на Свилен от Bforbeer, за поредна година бирени блогъри и разбирачи споделят своите впечатления от почти изминалата вече бирена година.

Кои са бирите на 2019–та?

Beer2beer.org

A-Men. Kinky Afro. Manberries. Bikini Island. Пак A-Men.

Людмил Фотев – Beer Language

Добро до много добро представяне на произведените в България бири през 2019. Това е кратката ми оценка. Противно на очакванията ми, не се появи нещо изключително на крафт сцената. Една пивоварна доминираше в експерименталния сегмент и логично, това бе „Ромбус“. Почти всичко дегустирано бе интересно, в повечето случаи добре направено и заслужаващо уважение. Адмирации за разширяване на крафт културата в нови центрове, със сигурност авторският почерк тепърва ще се налага и в Ловеч и Русе, както и ще се доразвива в Сливен, Бургас и защо не, в и около Пловдив и София. Създаването на регионални сдружения е чудесно, както и развитието на фестивалната дейност.

Големи играчи изненадаха приятно с добро отношение качество-цена по отношение новия си асортимент, включително в новата микропивоварна на единия от тях, благодарение на майстора там.

Като добри дебюти бих откроил „Кохонес“ и „Метълхед“.

Филип Анастасиу – Beer snob

„Ace of Haze“ NEIPA („Kazan Artizan“) За 9 от 10 бири в този стил все ще се намери някой да каже, че това не е NEIPA. Най-вероятно и за тази е казвано. Надали някой ще обърне внимание обаче. „Ace of Haze“ е страхотна бира и е поредното бижу в портфолиото на пивоварната, която успя да си изгради завиден имидж за кратко време, въпреки малките си варки, които се предлагат само наливно. Най-добрата бира на 2019 г.!

„Caravanserai“ („Бял щърк“, колаборация с „Hop Hooligans“) Добре направените имперски стаутове, като и всички т.нар. „големи бири“, са запазена територия на опитните пивовари. Те се появяват сравнително рядко от български пивоварни и винаги правят впечатление. „Caravanserai“ е бира, зад която всеки пивовар би могъл да застане гордо.

„Густо майна“ („Beer Bastards“, колаборация с „Пелта“) Признавам, че гозе е слабото ми място и рядко проявявам придирчивост към бири в този стил. „Густо майна“ обаче не е в тази класация, заради симпатии. Много свежа и балансирана бира, която несъмнено ще накара повече хора да проявят интерес към стила.

„One In A Melon“ („Ромбус“) Лично за мен изненадата на годината. Това е една бира, която мина незабелязано заради изключително малката варка, която май така и не излезе извън ресторанта на „Ромбус“ в Пазарджик. Опитах този пшеничен ейл по абсолютна случайност и директно ми влезе в любимите за годината. Лично за мен кандидат №1 за влизане в по-редовните варки на „Ромбус“.

„Cryo DDH NEIPA“ (Айляк) Бира, която поляризира фенове на крафта в България, но не остана незабелязана. Новата рецепта от 2019 г. е много подобрена и това само ни кара да чакаме следващата изненада от „Айляк“. Като добавим към добрия вкус и факта, че Жоро направи всичко възможно тази бира да достигне до максимално голям брой хора в България и да популяризира един рядък за нашата бирена сцена стил, мястото й в топ 5 на 2019 е задължително.

Емил Иванов – Hoppy Friday Brewing / Craftbeerjournal.bg

„Caravanserai“ – „White Stork“ / „Hop Hooligans“
„Ace Of Haze“ NEIPA – „Kazan Artizan“
NEIPA (нова рецепта) – „Ailyak“
„Brett IPA“ – „Rhombus“
„Porter“ – „Диво пиво“

Радослав Пенчев – In Hops We Trust

„Pearl by Rhombus“ (бутилка)
Каквото и да кажа за тази бира ще бъде малко, тя просто трябва да се опита. Казвам трябва защото е силно ограничена, плод на труд и търпение и, не на последно място, тя просто е страхотна! Още няколко бири на „Ромбус“ силно ме впечатлиха тази година, но никоя повече от Pearl.

‘Ко мини“ от „Трима и двама“ (наливна)
Този портър ме впечатли с изключителният си баланс и технически добра направа. Вкусът е балансиран като пушеното допълва, а не доминира.

„Kinky Afro Pilsner“ от „Бял Щърк“ (бутилка)
Tовa е бирата с която да зарибиш по „крафта“ твоя авер, свикнал да пие само лагери.

„Faster Bastard“ от „Beer bastards“ (кен)
Цялостно страхотна крафт бира, в най-хмелените крафт традиции.

„Ad Hoc IPA“ от „Kazan Artizan“
Без съмнение най-добрата българска ИПА която съм опитал тази година!

P.S – Уговорката е, че това не е финално класиране. Още не съм опитал новият стаут на „Beer Bastards“, „Cohones“, новата на „Бял Щърк“ и още 2-3 нови.

Bulgarian Craft Beer Crew

„Густо майна“ – „Beer Bastards & Pelta Brewing“, гозе с добавени малини – Бирата спечелила второ място на международния конкурс за домашна бира в София, пресъздадена от Beer Bastards, по рецептата и съвместно с Атанас Божков. Най-свежото предложение с малини, тази година.

„Ace of Haze“ – „Kazan Artizan“ – най-добрата трактовка, сварена в България, на най-нашумелият стил в световен мащаб New England IPA.

Family jewels (FF) – „Cohones“ – и като цяло – пивоварната стартира тази година със своя пейл ейл, който за кратко време претърпя голямо преобразяване във възходяща посока. Изкараха също много приятна бира с малини, заложиха на много голям маркетинг, а скоро очакваме два интересни стаута.

„Take Me Somewhere Nice“ – колаборация „Бял щърк“ и „Horizont“ (Унгария) – Sour IPA c маракуя. Обикновенно, когато става дума за кисел IPA – или е леко кисело едвам доловимо, или плодовото и хмелено не се усеща. Тук всичко е много балансирано и двата фактора са на лице. Свежестта от маракуята идва като черешката на тортата.

„Pearl“ – „Rhombus“ – Краят на годината се беляза с петото ни предложение, един страхотен подарък за празниците от „Ромбус“, а именно „Pearl“. Страхотна перла в короната на пазарджишката пивоварна, грейп ейл стабилно отлежал в дъбова бъчва. Почти 8-те процента са толкова приятно галещи сетивата, гарнирани със сладост, кисела хапливо, с аромат на сушени плодове и не най-накрая – характерната бъчва. Всичко това дава на тази бира характер на висок клас пиво, страхотен експеримент на съчетание грозде и малц.

Бирена Религия (Николай Дочев и Иво Николов)

„Pearl Grape Ale Aged“ – „Rhombus“. Доколкото ни е известно това е първата бира произведена и в продажба в този стил в България, като естествено това не е единствената причина да я номинираме.

Tropikalia V2.0 – „Бял Щърк“. За нея накратко можем да отбележим, че е една от най-добрите български бири в стил IPA.

Като горди русенци третата ни номинация е за „Sans Changement IPL“ на съгражданите ни от „Dunav Craft Brewery“. Въпреки леките смущения при първата варка, те съумяха да коригират рецептата и при втората вече всичко беше идеално и достатъчно тази бира да присъства в нашата класация.

Четвъртата бира от петте ни избрани е на „Kazan Artizan“ – Ad Hoc IPA. Това е бира, която към момента може да се опита единствено в наливен вариант.

Петата бира е на „Beer Bastards“ в колаборация с поляците от „Browar Pinta“ и това е BIKINI NEIPA. Една разкошна бира идеално отговаряща на атестирания стил, която освен всичко е и в бутилка от 500 мл.

Искаме да отбележем, че за жалост не можахме да опитаме бири като например новия Айляк, колаборацията на „Бял Щърк“ с „Hop Hooligans“, „Гараш“-а на „Beer Bastards“ и още няколко, които излязоха в последният момент като предполагаме, че някои от тях биха променили номинацията ни като цяло.

Свилен Кириловски – Bforbeer

„Pearl Barrel Aged Grape Ale“ – „Ромбус“
„Ace Of Haze“ NEIPA – „Kazan Artizan“
„Caravanserai“ – „White Stork“/“Hop Hooligans“
„Manberries“ (наливна) – „Cohones“
„Faster Bastard“ IPA – „Beer Bastard“

Тук отделно си позволявам да отбележа жеста на „Beer Bastard“ да направят реверанс към домашното пивоварство и да направят съвместно с „Пелта“ прекрасното гозе „Густо Майна“. И също специално внимание заслужава „Диво пиво“, които буквално се вдигнаха от пепелта и се надигнаха, а в края на годината на всичко отгоре изкараха един чудесен какао портър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.