fbpx

1st Plenary Council of Independent Breweries – интервю с Карел Роел от Бял Щърк за организирането на крафт бира фестивал

Здравей, Карел! Разкажи ни малко повече за себе си.

Обикалящ Земята холандец, който кацна в София, тъй като градът имаше всички предпоставки за един хубав живот… Страхотна природа, чудесни хора, интересна храна, и много ми напомняше на детството ми. Израснал съм с толкова много езици, че мозъкът ми все още се опитва да се изправи срещу шока, който е славянският език, но ще се боря упорито!

Кога и как се запали по крафт бирата и пивоварството?

Първо бях привлечен от крафт бирата, когато Brewdog отвориха първия си крафт бира бар в Камден около 2008-2010г? Бях поканен на откриването и живеех близо до The Kernel в Бърмондси, където ходех всяка събота, за да напълня хладилника си. Това отвори очите ми, и когато бях в България и търсех нови начинания, попаднах на местната крафт бира сцена и реших да направя решителната крачка. Шест години по-късно Бял Щърк все още съществува и тази година отворихме наш салон за наливна бира (tap room), наречен White Stork Republic, в Koncept Space, и имаме 20 наливни бири.  

Първият пленарен съвет на независими пивоварни ще се състои на 5-ти октомври от 12 на обяд до 10 вечерта. Кога и как решихте да го организирате? Кой още е част от организацията?

След като съм посещавал много крафт бира фестивали в чужбина и в България, било то сам или представяйки Бял Щърк, реших, че е време да има истински фестивал в България, на който пивовари могат да присъстват и да се смесват с тълпата. От 3 години насам планирам да организирам такъв фестивал, и сега с отварянето на White Stork Republic и разполагането с място просто се усещаше като правилното време. White Stork Beer Co и White Stork Republic са част от организацията, и преди 4 седмици видяхме, че нямахме ангажименти, затова натиснахме бутона и обявихме събитието. Еднодневният формат е базиран на опит – многодневните фестивали изискват много работа и са изморителни за пивоварите, затова решихме да е кратко, и беше важно да има афтър парти, за да може всички посетители, пивовари и доброволци да изпуснат малко пара и да се забавляват.

Мястото на събитието е Koncept Space. Разкажи ни малко повече за него.

Koncept е всестранно развито пространство с дневен бар, място за събития, магазин и стена с наливни бири – имайки ексцентричната локация, решихме да обединим сили и да създаден едно място, което можем да наречем вкъщи.

Как ще бъде организиран фестивала – вход, цени, валута, други детайли?

Фестивалът е организиран, както повечето западноевропейски такива – купуваш фестивална чаша (6лв.) за дегустация на бирите, купуваш си жетони от гишето, за да плащаш за бирите и се наслаждаваш на деня! Това важи и за храната, която също ще се плаща с жетони.

Помолихме SAHM, производителите на чаши, да направят дегустационната ни чаша, а ние сами направихме жетоните от рециклирана риболовна мрежа, намерена в океана. Винаги е досадно да трябва да сипваш бира в пластмасови чаши, които после просто се изхвърлят – затова по този начин получаваш и сувенир, а в същото време ние рециклираме пластмаса, оставена да се носи по океаните…

Колко пивоварни и бири ще бъдат представени?

Поканихме 14 чужди пивоварни и 6 местни (включително Бял Щърк) и всяка от тях ще представи по два стила бира. Фокусът е върху скоро кегирана бира.

Кои от пивоварните ще дойдат до София за събитието?

Има ги в брошурата. 🙂 Много се вълнуваме за някои интересни нови бири, както и за нашата наскоро кегирана колаборация с Bereta TM, така че нямаме търпение да ви изненадаме!

Ще има ли храна?

Два камиона за храна ще са на място – нашите стари приятели Boom Burgers и Симбиоза. Два различни камиона с два различни стила храна, за да може изборът да е по-голям.

Ами музика, диджеи?

Имаме бирата, имаме храната – трябва ни и музика за през деня, така че ще имаме трима диджеи – Ramsey Hercules, Konstantin Vassilev и Patrik Pure. Отново три различни музикални стилове за различни вкусове…

За афтър партито след 22:00, за което ще има билети (музиката през деня ще е безплатна), сме поканили Doo от Сърбия, Mahfoud, много интересен диджей, базиран в Маастрихт (Холандия), който смесва атмосфера от Близкия Изток с денс, и легендарния Intergalactic Gary, холандски диджей с повече от 40 години опит с еклектиката.

Колко хора очакваш да се появят на събитието?

В България никога не знаеш кой ще се появи! Но се надявам фенове на крафт бирата от София и извън ще го посетят. Вече имахме няколко запитвания от чуждестранни фенове на крафт бирата, така че имаме движение и там.

Планираш ли да го организираш отново?

Да, този фестивал се казва Първи пленарен съвет на независими пивоварни с причина, и се надявам да стане ежегодно събитие – може би не по същото време като EurHop, както сега, но някъде през октомври. Иска ми се да разширим участието на местни пивоварни догодина.

Нещо друго, което да искаш да споделиш?

Всъщност е забавно да се организира това събитие – толкова много креативност, логистика, пот и сълзи са вложени в това, че последните 4 седмици минаха с щракването на пръст! Като се замисля, не беше толкова трудно, колкото очаквах, но това е благодарение на чудесния екип, който имам около себе си. Наистина нямам търпение да видя много щастливи лица следващата седмица!

Благодаря за интервюто!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.